Cele mai importante accesorii pentru acoperiș

Construcția acoperișului reprezintă ultima etapă în procesul de construire a casei. Știm că ești nerăbdător să îți vezi locuința completă și să te ocupi de amenajarea interioară, pentru a te muta cât mai repede în noul tău cămin, la care ai visat de atâta timp. Și totuși, recomandarea noastră este să nu finalizezi în grabă această parte foarte importantă a construcției, să nu neglijezi calitatea materialelor folosite și, cel mai important, să nu ignori accesoriile pentru acoperiș. Deși sunt numite „accesorii”, acestea au un rol major în menținerea confortului în interiorul locuinței.

Accesoriile utilizate la nivelul învelitorii, îndeplinesc fiecare o funcție practică foarte importantă, motiv pentru care este obligatoriu să le incluzi în procesul constructiv. Mai exact, fiecare element din această categorie contribuie la menținerea învelitorii în stare perfectă, diminuând efectul negativ pe care îl pot avea fenomenele climatice asupra sa.

Numărul accesoriilor variază foarte mult de la un acoperiș la altul. Cu cât acesta este mai complex, cu atât sunt necesare mai multe astfel de piese. Care sunt acestea, ce rol au și unde se montează? Sunt întrebări la care vom răspunde în cele ce urmează, pentru a te ajuta să-ți construiești o învelitoare perfect funcțională.

Coama 

Coama, adică partea cea mai înaltă a învelitorii, aflată la întâlnirea a doi versanți, este un accesoriu destinat închiderii perfecte a acestui spațiu. Coama pentru acoperiș este disponibilă în două variante, circulară și dreaptă, alegerea uneia sau a alteia făcându-se în funcție de aspectul estetic al construcției și aparținând în totalitate proprietarului.

Indiferent de modelul pentru care optezi, trebuie să știi că elementele necesare pentru etanșare sunt aceleași: bureți, bandă de ventilare și capace de închidere, adaptate formei coamei.

Dolia 

Se montează la intersecția dintre doi versanți ai acoperișului casei, cu scopul de a prelua apa provenită din precipitații și de a o direcționa către jgheab. Pentru ca operațiunea să se desfășoare corect, panourile de țiglă metalică ce compun cei doi versanți trebuie decupate la o distanță de 80 mm față de centrul doliei.

O dolie specială se diferențiază de cea clasică prin zona de ambutisare, amplasată la mijlocul elementului, ce are rolul de a diminua viteza apei care vine de pe o pantă a învelitorii către cealaltă.

Opritorul de zăpadă

Denumirea acestui accesoriu este suficientă pentru a înțelege ce funcție are. Pentru a nu deteriora sistemul pluvial din cauza greutății, zăpada ce alunecă de pe acoperiș spre jgheab este oprită de acest element, care se montează paralel cu streașina.

Bine de știut: pe șarpantele cu înclinație foarte mare sau acolo unde căderile de zăpadă sunt foarte abundente, opritoarele se montează în mai multe rânduri, pentru un grad sporit de siguranță și protecție.

Bordura de fronton clasică, sub țiglă, la perete, bordura pentru streașină

-Bordura de fronton clasică reprezintă un fel de închidere a învelitorii în părțile laterale, acoperind în același timp marginile șarpantei. Montajul acestui element se realizează peste scândura de pazie, imediat ce plăcile de țiglă au fost fixate.

-Bordura de fronton sub țiglă are același rol precum cea clasică, singura diferență fiind aceea că se montează înainte de fixarea plăcilor de țiglă.

-Bordura pentru perete se amplasează la intersecția apelor cu pereții casei, cu scopul de a împiedica infiltrarea apei pluviale pe lângă aceștia. Cu alte cuvinte, menține pereții uscați și curați.

-Bordura pentru streașină leagă învelitoarea de sistemul de drenaj, asigurând scurgerea apei de pe versanți direct în jgheaburi.

Sistemul pluvial

Sistemul pluvial este cel mai complex accesoriu al acoperișului. La rândul său, este compus dintr-o mulțime de elemente, jgheaburile și burlanele fiind cele mai importante și, de altfel, cele mai cunoscute. El are cel mai important rol în drenarea apei de pe învelitoare și în menținerea fațadelor uscate, mai ales atunci când acest sistem pluvial este realizat din materiale de calitate.

Folia anticondens

De regulă, folia se montează sub sistemul de învelitare și are rolul de a prelua condensul ce se poate produce pe dosul țiglelor metalice la schimbările de temperatură. Dacă folia anticondens lipsește din sistem, durata de viață a învelitorii poate fi afectată. 

Iată, deci, că operațiunea de construire a unui acoperiș nu este tocmai ușoară. Dacă nu știi sigur care sunt cele mai potrivite accesorii și soluții pentru învelitoarea casei tale, nu ezita să ne contactezi și să ne ceri sfaturi și informații suplimentare!