Istoria acoperișului în Moldova: de la paie la învelitorile metalice

 

În trecut, în spațiul basarabean, se spunea că un om aranjat e cel care are unde pune capul pe o pernă și un acoperiș deasupra capului. De aceea, există o adevărată cultură a construcției de acoperișuri în țara noastră, pornind de la pregătiri și până la finalizarea acestuia. Dacă în trecut se considera că un acoperiș este înainte de toate o măsură de protecție împotriva intemperiilor climatice, în prezent acesta devine o parte integră din designul arhitectural al unei case. Despre cum au evoluat lucrurile în materie de soluții arhitecturale la construcția acoperișurilor, află din rândurile următoare.

 

Bordeiele și acoperișurile din paie

Epoca medievală a venit în spațiul nostru cu tradiția bordeielor îngropate, care reprezentau și mecanisme de protecție în fața năvălirilor armatelor de cotropitori. Puteau fi ușor mascate, iar pământul în care erau săpate ținea de cald iarna și de răcoare vara. Familiile mai înstărite puneau paie pe acoperișuri, deoarece acestea erau la îndemâna oricui după lucrările câmpului. Dezavantajul major al acestui tip de acoperiș era instabilitatea sa în fața unor incendii. Se aprindeau mult prea repede și practic era imposibil să le stingi, cu acele metode rudimentare din trecut. 

Casele cu un nivel și acoperișurile din stuf

Odată cu trecerea timpului și cu instaurarea perioadelor de pace, casele au început să fie create într-un nivel și să aibă un anumit design rudimentar exterior. Înțelegând că varianta cu paie nu mai era posibilă, s-a recurs la înlocuirea cu stuf, un material mult mai rezistent la înghețuri și intemperii climatice, utilizat pe larg în zonele de deltă ale râurilor mari. Și în prezent, în unele regiuni rurale ale țării, se mai folosește acest material. 

Foile de bitum și țigla metalică

Grație boom-ului industrial din anii 60 - 70 ai secolului trecut, au apărut foile de bitum și țigla metalică, materiale care se încadrau perfect nu doar pentru designul acoperișurilor, ci și pentru funcționalitatea acestora.

Țiglele metalice se bucură și în prezent de o mare priză la public, fiind versatile în utilizare, ușor de montat și rezistente în timp, ceea ce evident are un efect benefic asupra resurselor economice. Rezistând pe o durată de minim 30 de ani, acestea fac față oricăror fenomene meteorologice, de la furtuni la ninsori abundente, iar dacă se instalează și un sistem pluvial de calitate, lucrurile devin și mai ușoare.

Punând accent pe alegerea unor materiale de calitate, experții KROVTEH SRL te pot ajuta să alegi țiglă metalică durabilă, table cutate pentru garduri ori accesorii din țiglă metalică pe care să le încadrezi ușor în acoperișul tău, toate pentru confortul și economia resurselor tale.